סוגי מתכות
מה זה מתכת?! מתכות הנם קבוצה של יסודות כימיים, הנשארים מוצקים בטמפרטורת חדר רגילה. מתוך למעלה ממאה יסודות כימיים המוכרים לנו, כ80% הם יסודות מתכתיים. ברזל הינו מהיסודות המרכזיים בקליפת כדור הארץ. מהקליפה של כדור הארץ כורים את המתכות, או מפיקים מחומרים הנמצאים בקליפה.
הפופולאריות של המתכת, הינה תוצאה של מגוון מאפיינים. ביניהם שניים עיקריים.
- מוליכות גבוהה. המתכת היא בעלת תכונה של מוליכות גבוהה, גם של חום וגם של חשמל.
- מוצקות החומר בטמפרטורת חדר. תכונה זו היא הגורם המרכזי שבשלה מייצרים מהמתכת מגוון של מוצרים לשימוש יומיומי. הנה רשימה קצרה: כלי עבודה, פרזול וברגים, אביזרים לבית כמו מתלים וקולבים, כלי מטבח ועוד ועוד. רמת החום שנדרש להתכה של מתכת גבוהה מאוד.
קיבצנו כאן רשימת סוגי מתכות, בעיקר כאלו שקשורים ישירות או בעקיפין למוצרים שאנו מוכרים.
- אלומיניום. מתכת קלה השכיח ביותר מבין כלל סוגי המתכות. האלומיניום הינו חומר עם צפיפות נמוכה, דבר המאפשר ליצור ממנו מוצרים בעלי משקל קל. ממש לא קשה לעבוד עמו, והוא חומר רך ונוח לעיבוד. ההרכב הכימי של האלומיניום ידוע בחסינותו לתהליכי חמצון, והוא כמעט ואינו מחליד. תכונות אלו הובילו את האלומיניום להיות החומר המועדף בתעשיות שונות.
- אצלנו באתר אנחנו פוגשים את האלומיניום, בעיקר בתחום החלונות והדלתות. במחלקת תריסים ואלומיניום שלנו, חלק גדול מהמוצרים הינו מאלומיניום. מוצר נוסף המיוצר מאלומיניום שאנו מוכרים, הוא פלטת שבת על גז. כבר סיפרנו למעלה על מוליכות החום הגבוהה של המתכות.
- נחושת. מתכת בצבע אדום כתום, בעל מוליכות חשמל וחום גבוהים במיוחד. בשל תכונת המוליכות הייחודית של הנחושת, אנו רואים את חוטי החשמל מיוצרים מנחושת. בתעשייה נמצא את הנחושת במגוון של תחומים: אינסטלציה, אלקטרוניקה, פיסול, ועוד. רק במקרים נדירים הנחושת מופיע בצורתה הטהורה בטבע. בדרך כלל מפיקים נחושת מתרכובת הכוללת גם גפרית.
- אצלנו באתר אנחנו פוגשים את הנחושת בעיקר בתחום האינסטלציה. אביזרים רבים בתחום מיוצרים דווקא מנחושת, לדוגמא: מאריך נחושת, מפצל לברז מכונת כביסה ועוד מגוון מוצרי אינסטלציה.
- פח. מתכת שעובדה ליריעה דקה. ביום יום אנחנו פוגשים את הפח במבני פח, שם מוכרים ירידות הפח בשם – איסכורית.
- אנחנו פוגשים את הפח אצלנו באתר, בגלל שאנחנו מוכרים בורג איסכורית. אבל לא רק בגלל זה, אלא גם בגלל שאנחנו מוכרים בורג קודח לפח. בורג זה במקורו יועד לחיבורם של יריעות מתכת דקות – פח.
- נירוסטה. טוב… השם המקורי של מתכת זו היא ‘פלדת אל חלד’. פלדה זו מכילה למעלה מ10% של יסוד כימי אחר המוכר בשם – כרום. חומר זה נמצא בתוך הסגסוגת של הפלדה, ומיד כאשר המתכת נחשפת לחמצן היא מייצרת שכבת הגנה. שכבה זו אינה נראית לעין, אבל נותנת למתכת מראה מבריק. שכבה זו נותנת למתכת הגנה, וגם במידה ונוצרה שריטה או פגיעה על פני השטח, הכרום ייצר מיד שכבת הגנה חדשה. השם נירוסטה ניתן לחומר בשל קיצור ואיחוי של שם החומר בשפה הגרמנית.
- ולאתר שלנו כמובן. את הנירוסטה אנחנו פוגשים באביזרים כמו ונטיל לכיור אמריקאי, מסננת לכיור, פיה לברז מטבח. ולסיכום כל אביזר במטבח שמגיע במגע עם מים, כדאי מאוד שהוא יהיה מנירוסטה או מאלומיניום על מנת שלא יחליד.
- כסף. מתכת רכה ומבריקה במיוחד. מתכת זו שייכת למשפחת המתכות היקרות, כאשר הזהב שווה ערך יותר ממנה. הפקת הכסף נעשית במחצבים ישירים של כסף, או מחצבי מתכות אחרות כאשר את הכסף יופק בתהליכי זיקוק. הכסף משמש לרוב בתעשיית התכשיטים, אולם שימושים נוספים יש לו גם בתחום הרפואה.
- באתר שלנו אין אפילו מוצר אחד שיש בו כסף אמיתי. השימוש היחיד שאנו עושים בכסף, הינו כאשר אנו רוצים לציין צבע של מוצר הדומה לכסף. מוצר נוסף שיש לנו, ושמו ניתן לו בגלל אופי השימוש בו. כספת – בגלל שימושה לשמירה של כסף וחפצי ערך, ניתן לה שמה זה.
- זהב. מתכת יקרה מאוד, ואינה נוטה להתחבר ליסודות כימיים אחרים. בגלל נטייתו שלא להתחבר ליסודות אחרים, הוא נשאר מבריק כמעט בכל תנאי. הוא אינו מתחמצן, ובשל כך אינו מחליד. הזהב משמש בעיקר לתעשיית התכשיטים, אבל ניתן למצוא אותו גם בתעשיות אחרות בשל מוליכות החשמל הגבוהה שלו.
- אין לנו זהב, אבל יש לנו כמה מוצרים בודדים בצבע זהב. זה השימוש היחיד שאנו עושים בהקשר של זהב. במחלקת מתלים וקולבים יש לנו כמה מוצרים שבקולקציית הצבעים שלהם יש גם צבע זהב.
- אבץ. יסוד כימי מתכתי המשמש גם לציפוי של מתכות אחרות. תהליך הציפוי מכונה גלוון. הציפוי עם אבץ מתאפשר בגלל נוחותו של יסוד זה, והתחברותו הקלה למתכות אחרות. תפקידו של תהליך הציפוי הוא למנוע תהליכים של היווצרות חלודה על המתכת.
- רבים מהמוצרים שלנו עוברים תהליך של גלוון, על מנת למנוע היווצרות החלודה עליהם. לדוגמא: בריח לשער ברזל.
- סגסוגת. מתכת המיוצרת משני יסודות כימיים שלפחות אחת מהם היא מתכת. בתעשיות המתכת יש הרבה סוגי סגסוגות. נקודת ההיתוך של כל סגסוגת שונה מחברותיה. למתכות טהורות ישנה נקודת היתוך ברורה, אולם סגסוגת תלויה ביסודות הכימיים המרכיבים אותה.
- ביסמוט. מתכת השייכת למשפחת המתכות הכבדות. הצבע של הביסמוט הנו לבן, אבל כאשר הוא נחשף לאוויר הוא הופך לוורוד. הביסמוט משמש כתחליף לעופרת, בשל הגדרתו כרעיל בדרגה מאוד נמוכה. הוא משמש בתעשיות ייצור פלדה, תעשיית האיפור והרפואה.
- טיטניום. מתכת מעבר קלה וחזקה במיוחד. בדומה לאלומיניום היא עמידה בפני תהליכי חמצון, ואחד מהמרכיבים הכימיים שלה מגן עליה. ההרכב הכימי מייצר שכבת הגנה חיצונית על המתכת, ומונע החלדה. הטיטניום משמש לתעשיית כלי תחבורה, מכוניות כלי תעופה, אניות ואפילו אופניים. גוף האדם אינו מושפע לרעה מחומר זה, ולכן הטיטניום משמש לייצור שתלים אורתופדיים.
- פלדה. תוצר ברזל שהינו סגסוגת של תערובות מתכות שונות. המחיר הנמוך יחסית של תהליך ייצור הפלדה, הביא לכך שהפלדה משמשת בתעשיות רבות. הנה כמה לדוגמא: ברזל לבנייה, תשתיות של גשרים, תעשיית הרכב, מסמרים קפיצים ועוד ועוד. אחת הפלדות המוכרות היא פלדת אל חלד. בפלדה זו מעורב יסוד כימי כרום, המונע את תהליך היווצרות החלודה על הפלדה.
- קובלט. מתכת חזקה מאוד, המשמשת גם כברזל למטרות שונות וגם בתחום הרפואה. הקובלט הינו אחד מהיסודות המרכיבים את הוויטמין B12 הידוע. בשדות מרעה שהקובלט מצוי בהם בכמויות קטנות, ישפר הקובלט את בריאותם של בעלי החיים במרעה. הקובלט משמש תעשיות רבות, בשל חוזקו והתנגדותו לשיבוב וחלודה. לדוגמא: מטוסים, מקדחים, מכונות ועוד.
- פלטינה. מתכת מעבר. הפלטינה הינה מתכת צפופה מאוד, ויש לה עמידות גבוהה מאוד בפני היווצרות של קורוזיה. היא אינה מחלידה, ועמידה בפני חמצון גם בטמפרטורות גבוהות. אדישותה הכימית הגבוהה יחד עם תכונותיה האחרות, מביאים אותה גם לתחומי הרפואה. השימוש בפלטינה בעולם הרפואה, הינו ליצור כתרים לשיניים, וגם ליצור תחליפים לעצמות בגוף שניזוקו. שימושים נוספים בפלטינה נמצא גם בתעשיית הרכב והתכשיטים.
- אירידיום. מתכת מקבוצת מתכות המעבר, והשתייכותה הוא לקבוצת המתכות פלטינה. צפיפות גבוהה מאוד, וגם עמידות בפני קורוזיה / חמצון. בטבע נמצא האירידיום בדרך כלל ליד מרבצי הפלטינה, והיא מהמתכות הנדירות שאינם נפוצות. מתכת זו אינה נפוצה בשימושים רבים, והשימוש העיקרי באירידיום הוא להקשחת מתכת אחרת – הפלטינה.
- אסמיום. מתכת נדירה ביותר, היא קשה ושבירה ונחשבת למתכת צפופה ביותר. אסמיום הינה מתכת עמידה בפני חום, קורוזיה וחומצות. תכונותיה הייחודיות מביאות לכך שהיא משמשת בעיקר לייצור סגסוגות בצירוף מתכות אחרות. לדוגמא: מצרפים אותה לפלטינה על מנת להקנות לה קשיחות ועמידות. בשל נדירותה של מתכת זו, היא אחת המתכות היקרות בעולם.
- פלדיום. מתכת לבנה רכבה, הדומה מאוד לפלטינה. פלדיום הינה מתכת העמידה בפני קורוזיה, ונמצאת בשימוש במגוון ענפים. הנה כמה לדוגמא: תכשיטים, תעשיית הרכב וגם קטליזטורים. בשנים האחרונות, מחיר הפלדיום עלה מאוד, זאת, עקב הביקוש ההולך וגובר למתכת זו בתעשיית הרכב.
- ארסן. יסוד כימי מסוכן מאוד, המשויך חלקית גם לקבוצת המתכות. מדובר בחומר רעיל מאוד, וחשיפה לחומר זה יכולה לפגוע בבריאות הנחשף. חומר זה נמצא בשימוש נרחב כאחד המרכיבים של חומרי הדברה.
חלוקה נוספת של מתכות קיימת, כדלהלן:
- מתכות קלות. מונח המתייחס למתכות בעלי צפיפות נמוכה, השוקלים פחות מהמתכות האחרות.
- מתכת כבדה. מתכות בעלי צפיפות גבוהה ומשקל כבד. המתכות הנושאות תכונה שיכולה לגרום להרעלה רפואית, נקראות מתכות כבדות.
- מתכת אצילה. חומר זה הינו בעל סגולות עמידה בפני קורוזיה, והוא אינו משנה את צבעו בקלות גם בחשיפה לאור וחומרים כימיים.
- מתכת יקרה. קבוצת המתכות שאינם נפוצות והינם בעלי נדירות, קרויים מתכות יקרות.
- מתכת מעבר. קבוצה ייחודית של מתכות בטבלה המחזורית, המאופיינת במבנה אלקטרוני ייחודי. נחושת כסף וזהב, משויכים לקבוצת מתכות זו.