גלגלים הם אביזר שנמצא היום בכל מקום, וכמעט אי אפשר לדמיין את העולם שלנו בלי הגלגל. הם נמצאים כמעט בכל מכשיר שאנו מכירים, הם אלו שמניעים את התחבורה, מניעים כמעט את הכל.
בוויקיפדיה נכון ליום כתיבת הפוסט הזה, הגלגל אינו קיים בטבע. זו כנראה טעות בכתיבת הערך על גלגל, כי העולם כולו הוא גלגל אחד גדול. מערכת הכוכבים נעה בצורה מעגלית, גם את גלגל המזלות אנו מכירים.
בפוסט הזה נלמד כיצד להתאים גלגל לרהיט כיצד יודעים איזה גלגל מתאים לרהיט שלנו.
כדי שהדברים יהיו ברורים וקולחים, חילקנו את העקרונות לבחירת גלגלים לפי כללים:
- יש לחשב מהו משקלו המוערך של הרהיט עבורו אנו רוצים לבחור גלגלים.
כמובן שנצטרך לחשב גם את משקל הרהיט וגם את המשקל אותו הוא אמור לשאת.
לא חייבים לחשב את זה בדיוק מוחלט, אבל תמיד כדאי ללכת בהערכה על רף גבוה יותר מהנדרש. - עלינו לדעת מהו המשטח עליו הגלגלים אמורים להתגלגל. ישנם גלגלים ייעודיים לכל משטח, לדוגמא: למשטחים עדינים תמיד נשתמש בגלגל עם מעטפת של פוליאוריטן, על מנת שלא לפצוע את משטח הרצפה שלנו.
- מיקום הרכבת הגלגל, גם את זה צריך לבדוק לפני רכישת גלגלים. עלינו לראות שאכן יש מקום מספק על הרהיט להרכבת הגלגל. לפני רכישת הגלגל תמיד כדאי למדוד את המשטח עליו נרכיב את הגלגלים, ולוודאי שאכן הפלטה העליונה של הגלגל מתאימה למקום הזה.
- כאשר נרצה גלגלים עם תבריג עליון, עלינו לבדוק אם יש מקום לקדיחת חור ברהיט. כאשר יש כבר תשתית עם מגרעת לנעיצה של גלגל עם פין נעיצה, עלינו לוודא את קוטר החור, ולתאים לו גלגל עם פין בקוטר תואם. לפעמים גם נרצה גלגל עם תושבת המולבשת על דופן הרהיט, במקרה כזה יש לבדוק את עובי הדופן ולתאים לו גלגל עם תושבת מתאימה.
- האם אנו רוצים שהרהיט ינוע בכיוון אחד, או שתהיה לרהיט אפשרות הנעה לארבעה כיוונים. יש גלגלים המתאימים להנעת רהיטים לכל הכיוונים, ולעומתם יש גלגלים שאופן ההנעה שלהם הוא לכיוון אחד, הלוך וחזור. ניתן גם להרכיב על רהיט אחד, שני גלגלים בצד מקביל הנעים בכיוון אחד, ושני גלגלים מצד המקביל השני הנעים לכל הכיוונים. במקרה כזה תוכלו לסובב את הרהיט בקלות, ואז להניעו לכיוון הרצוי.
- כיצד מתאימים גלגל למשקל הייעודי הנדרש לכם? מאוד פשוט!
- יש לבדוק עם ספק הגלגלים את כושר הנשיאה של גלגל יחיד.
אולם חשוב מאוד לדעת, בהרכבה של 4 גלגלים, לעולם לא נחשב את כושר הנשיאה כפול 4. אלא, כושר הנשיאה כפול 3. - מדוע? מאחר ורהיטים העומדים על ארבעה רגליים או גלגלים, נשענים בחלק גדול מהמקרים על שלושה בלבד. הגלגל הרביעי משמש כמייצב הרהיט. המשקל בפועל עומד על 3 גלגלים.
- לדוגמא: כאשר נרכוש גלגלים לפסנתר, כושר הנשיאה של כל גלגל הוא 90 ק”ג, נחשב 90 כפול 3 שווה 270 קילו.
- יש לבדוק עם ספק הגלגלים את כושר הנשיאה של גלגל יחיד.
- יש לבדוק את גובה הגלגל הרצוי לנו. ככל שהגלגל גדול יותר, כושר הנשיאה שלו גדל. אולם קיימים גם גלגלים נמוכים ייעודיים למשקלים כבדים. לדוגמא: גלגלים לפסנתר.
- קיימים כאלו עם מעצור, וקיימים כאלו ללא מעצור. כמובן שניתן להרכיב 2 יחידות ללא מעצור ושני יחידות עם מעצור, במקרה כזה נוכל לנעול את הרהיט שלא ינוע באופן לא רצוני.
- המידה המקצועית בה מודדים את הגלגלים היא מידה אינצ’ית. אנו השתדלנו באתר שלנו לתת גם את המידה המילימטרית לכל גלגל, ובכל מקרה תוכלו תמיד להשתמש בטבלת ההמרה של המידות ממידה אינצ’ית למידה מילימטרית.
- נתאים בזהירות את אורך הבורג התואם לרהיט, נעשה זאת לפני תחילת העבודה. חבל שייווצרו חורים לא רצויים ברהיט.
—
אנו ממליצים לכם לבקר במחלקה שלנו הייעודית לכך.
—
בכל מקרה נפרט להלן הסוגים העיקריים של אלו הקיימים בשוק הישראלי.
- גלגל כחול פוליאוריטן + תושבת – גלגל עם מרקם רך, ומתאים למשטחי רצפה חלקים ונקיים. אינו מתאים למשטחי מחוספסים בעלי בליטות, לדוגמא: משטחי אספלס או אבני מדרכה.
- גלגל כחול עם חור – מרקם הגלגל והתאמתו הם כמו בסעיף הקודם. אולם בניגוד לגלגל עם התושבת הייעודי להרכבה עם ברגים, גלגל זה מגיע עם חור במרכזו, ייעודי להרכבה עם בורג הידוק.
- גלגל אוקולון + תושבת – גלגל עם מרקם קשיח מאוד, ייעודי לשימוש במשטחים מחוספסים יותר מאשר רצפה חלקה. משמש לרהיטים שאינם ייעודיים להנעה בתדירות גבוהה.
- גלגל פלסטיק המוכר אצלנו בשם גלגל לשידה.
- גלגל גומי – בדרך כלל הגלגל הזה מגיע בצבע אפור. מרקם הגלגל רך, והוא ייעודי למשקלים נמוכים. הגלגל הזה אינו מתאים לרהיטים שאינם בתזוזה רבה, היות ומעטפת הגומי עלולה להימעך במשך הזמן.
- גלגל פלסטיק + תושבת – גלגל ייעודי לרהיטים קלים ביותר. מרקם הגלגל הוא פלסטיק והינו ייעודי למשטחי רצפה חלקים ביותר.
- גלגל לכיסאות – ישנם שני סוגים שהם הנפוצים ביותר לכיסאות. גלגל פלסטיק או גלגל לפרקט. גלגל הפלסטיק מתאים לרצפה רגילה, וגלגל הפרקט ייעודי לרצפת פרקט. מעטפת הגלגל לפרקט הינה בעלת מרקם רך, כך שהגלגל אינו פוצע את רצפת הפרקט. אנו ממליצים בכל מקרה, לקנות תמיד את הגלגל לפרקט. הוא יותר חזק ועמיד.
ושוב, בדקו היטב את הפרטים הטכניים של גובה, משקל, משטח, מיקום, כיוונים, על מנת שאכן תרכשו בדיוק רב את הגלגל המתאים בדיוק לצרכים שלכם.